Na dwóch kółkach do pracy. Kolejna akcja ekologiczna pracowników Oras. 27.06.2017 — Informacje prasowe

W czwartek, dnia 22 czerwca br., już po raz trzeci firma Oras przeprowadziła akcję: „Przypomnij rowerowi, gdzie pracujesz” i przyjedź do pracy na dwóch kółkach, która stanowi formę propagowania ekologicznych form transportu i bezpiecznego udziału rowerzystów w ruchu drogowym.

W tegorocznej edycji akcji udział wzięły 72 osoby, które przejechały łącznie 919 km. Każda z nich otrzymała opaskę odblaskową, dodatkowo spośród wszystkich uczestników akcji wylosowanych zostało 5 szczęśliwców, którzy otrzymali kaski rowerowe. 5 osób, które pokonały najdłuższe dystanse, obdarowanych zostało rowerowymi szelkami odblaskowymi.

Prezentując dane statystyczne dotyczących ilości przejechanych wspólnie w tym jednym dniu kilometrów, średniej ilości spalonych kalorii, zaoszczędzonych pieniędzy oraz ilości CO2, która dzięki akcji nie została wyemitowana do atmosfery, udało nam się podkreślić znaczenie proekologicznych działań każdego z nas, które mają bardziej wymierny wydźwięk w grupie. Tegoroczna akcja skierowała także uwagę w stronę bezpiecznego poruszania się rowerzystów na drogach, stąd nagrodami były akcesoria rowerowe, takie jak: odblaskowe opaski, szelki rowerowe i kaski.

Akcją przyłączyliśmy się także po raz kolejny do ogólnopolskiej akcji Fundacji Ekologicznej ARKA i zarejestrowaliśmy nasze 919 km na stronie www.rowerpomaga.pl, gdzie każde 20 000 km przejechanych rowerem zamieniane jest na rower dla podopiecznych Domów Dziecka. Nasze km dołączyły w tym roku do grupy: „Piasta kręci dla Opola”.

Zachęcamy inne firmy do organizowania podobnych akcji. Dbajmy o nasze zdrowie, bezpieczeństwo i środowisko a przy okazji pomagajmy innym. Koła w ruch!